Valgevenest pärit eksporditulu said kõige enam kaubandusettevõtted

  • Autor: Äripäeva Infopank
  • 1. märts 2022
Jaga lugu

Valgevenest said 2020. aasta majandusaasta aruannete järgi eksporditulu 74 ettevõtet. Neist 59 on kaubandusettevõtted ning kuus on veonduse ja laonduse ettevõtted.

Kõige suurema Valgevenest pärit ekspordituluga oli aga 2020. aastal hoopis info ja side EMTAKi all tegutsev ettevõte European Agricultural Agency OÜ. Selle 2020. aasta müügitulu oli 17,6 miljonit eurot ja sellest 16,8 miljonit saadi Valgevenest. Toonase majandusaasta aruande järgi on tegemist kontserniga, mis müüb Saksa ja Valgevene päritolu põllumajandustehnikat, juurutab juhtimissüsteemi Cropio, aga tegeleb ka muu põllumajandusliku kaubanduse ja nõustamisega, selle hulgas ka IT-teenusega.

Suuruselt teine Valgevenesse eksportija oli 2020. aastal MN Medical OÜ. Tegemist on kaubandusettevõttega, mis müüb meditsiiniseadmeid ja abivahendeid. Selle ettevõtte 56,4 miljoni eurosest müügitulust moodustas eksport Valgevenesse 16 miljonit eurot.

Kolmas on samuti kaubandusettevõte, 52,3 miljoni eurose müügituluga Everwelle OÜ, mis tegeleb teravilja, seemnete ja loomasööda hulgimüügiga. Selle ettevõtte eksport Valgevenesse oli 2020. aastal 10,7 miljonit eurot.

Kokku oli 2020. aastal 26 sellist ettevõtet, mille müügitulust vähemalt 90% tuli Valgevenest.

Arvestatud on selliseid ettevõtteid, mille 2020. aasta müügitulu oli vähemalt 100 000 eurot. Siin ei ole arvestatud neid ettevõtteid, mis deklareerivad müügitulu vaid Euroopa Liidust ja väljapool Euroopa Liitu, sest nende puhul pole täpselt teada ekspordi sihtriigid ja mahud riikide kaupa.

Statistikaameti andmetel oli Eesti ettevõtete 2021. aasta ekspordi maht Valgevenesse 74,6 miljonit eurot ja riik on Eesti 31. kaubanduspartner. Kõige enam eksporditakse Eestist Valgevenesse kakaod ja kakaotooteid ning mehaanilisi masinaid. Need kaubagrupid moodustavad ekspordist vastavalt 26,1% ja 22,3%.

Eelmise aasta import Valgevenest oli statistikaameti andmetel 617 miljonit eurot ja selles arvestuses on Valgevene Eesti 10. kaubanduspartner. Kõige suurema osa – 82% - moodustavad impordist mineraalkütused.

Loe ka milliseid ettevõtteid lööb Ukraina-Venemaa sõjaolukord enim.

Ole teemaga kursis! Telli oma e-postile teavitus, kui ilmub lugu just sellel teemal:

Vaata veel